Benut loze wachttijd door te bewegen

De eerste Gezonde wachtkamer van Vlaardingen is in gebruik genomen

Gisteren heeft wethouder Jacky Silos de eerste Gezonde wachtkamer van Vlaardingen geopend. Paramedisch Centrum Vlaardingen heeft vanaf nu een wachtkamer met verschillende materialen waarmee je in beweging kan komen tijdens het wachten. De Gezonde wachtkamer is een initiatief uit het netwerk Gezond oud worden in Vlaardingen.

De materialen in de Gezonde wachtkamer verleiden de bezoekers om in beweging te komen. Zo kun je op een zitbal gaan zitten waardoor je een actievere houding aanneemt dan op een stoel met rug- en armleuningen. Voor de mensen die nog actiever willen zijn, geven de bordjes aan de wand instructies voor extra beweegoefeningen. Naast de zitballen, bevat de Gezonde wachtkamer onder andere een stoelfietsje, een balansbord en een flexoring om armen en benen te trainen. Marjan Zwetsloot, oefentherapeut Mensendieck in het Paramedisch Centrum Vlaardingen: „Een vaak gehoord excuus van mensen is dat ze geen tijd hebben om meer te gaan bewegen. Nu kunnen ze bij ons de wachttijd efficiënt benutten door te gaan bewegen.” 

De Gezonde wachtkamer is een initiatief uit het netwerk Gezond oud worden in Vlaardingen. Dit netwerk van professionals en inwoners dacht eerder dit jaar samen na hoe ze bewegen kunnen stimuleren in de eerstelijnszorg en welzijn. Dit heeft geresulteerd in de Gezonde wachtkamer. De Gezonde wachtkamer maakt inwoners meer bewust van het belang van bewegen. Daarnaast helpt het zorgverleners om met mensen hier het gesprek over te beginnen. Jacky Silos, wethouder zorg en voorzitter van het netwerk Gezond oud worden in Vlaardingen: „Voldoende bewegen draagt bij aan je vitaliteit. Het is mooi dat de partijen uit het netwerk hiermee aan de slag zijn. Zo willen we op steeds meer plekken in de wijk verleidingen creëren om te gaan bewegen.”
Marjan ziet voor iedereen wel mogelijkheden om te bewegen: „Mensen hebben vaak gezondheidsklachten waarvoor ze bij ons komen, maar je kunt altijd wel iets. De materialen in de wachtkamer laten dat ook ervaren. Ze zijn laagdrempelig en simpel te gebruiken.”

Naast Paramedisch Centrum Vlaardingen worden op nog twee plekken de wachtkamers omgetoverd tot Gezonde wachtkamer. De komende maanden wordt onderzoek gedaan naar de ervaringen en worden tips tussen de locaties uitgewisseld. 

Lees ook het artikel dat AD Waterweg schreef over de Gezonde wachtkamer. 


Wilt u reageren op de Gezonde wachtkamer? Klik hier.
Wilt u zelf meer in beweging komen? Klik hier voor het 55+ beweegaanbod. 
Of neem contact op met de buurtsportcoach van Vlaardingen in Beweging via info@stichtingvib.nl of 010 31 32 778. Benut loze wachttijd door te bewegen
Benut loze wachttijd door te bewegen
Benut loze wachttijd door te bewegen
Benut loze wachttijd door te bewegen