Gert en Elisabeth: Hockey het hele lijf fit!

Rennen over het kunstgras, slaan met de stick. Fithockey is een dynamische, complete sport. Vooral voor 55-plussers. Hou het koppie er goed bij, de bal vliegt razendsnel heen en weer.

Behendig pikt de Gert de bal in en slalomt gestaag in de richting van het doel van de tegenstanders. Op een meter of tien afstand waagt hij een schot. Een ferme klap en de bal vliegt in een strakke lijn onhoudbaar naar de verre hoek.
Doelpunt, denk je dan. Maar dat is buiten Elisabeth gerekend. De keepster steekt haar stick uit en tikt haast achteloos het voortrazende projectiel van de doellijn. “goeie bal, keep” en een high five zijn de beloning voor haar vakkundige redding.

Een tafereel als dit doet zich in een gemiddeld wedstrijd- weekeinde talloze malen voor op de Nederlandse hockeyvelden. Niks aan de hand dus, hier op het complex van hockeyclub Pollux in Vlaardingen. Toch wel. Aanvaller Gert is namelijk 68 jaar oud en keepster Elisabeth zelfs 78 jaar. Het gaat ook niet om echt hockey met harde sticks, maskers, mondbeschermers en een keiharde bal.
Fithockey heet deze teamsport, die vooral bedoeld is voor 55-plussers. Het spel wordt gespeeld met grote, maar zachte knotsen van kunststof. De-eveneens zachte- plastic bal heeft het formaat van een meloen.
Net als bij het echte hockey is het een allround inspanning. Je hebt heel je lijf nodig; de armen om te slaan, de benen om te lopen. Bovendien moet je je koppie erbij houden als je het spelletje een beetje tactisch wilt spelen en de oog-hand coördinatie gaat er op vooruit. Lichaamsbeweging is voor ouderen zonder meer goed voor de bloedsomloop, botten en spieren. Het vertraagt de fysieke achteruitgang. En het is ondertussen ook wel duidelijk dat de werking van de hersenen er bij gebaat is. Bewegen heeft een positieve invloed op allerlei mentale processen.”

De senioren van hockeyclub Pollux demonstreren in elk geval dat het met hun fysieke kwaliteiten wel snor zit. Het spel op de kunstgrasmat van Pollux gaat razendsnel heen en weer. De klappen die de bal te verduren krijgt, liegen er niet om. Echt, geen spel voor watjes.

Naast de fysieke voordelen is er ook het sociale aspect. Samenspelen in een groep is gunstig voor je psychisch welbevinden. Bij Pollux drinken ze voor de training, eenmaal per week, eerst gezamenlijk een kop koffie. Lekker buiten aan de lange tafel als het weer het toelaat. Overigens gaat het trainingsuur het hele jaar door, zomer en winter.
Gert vond die gezelligheid een goede reden om met fithockey te starten. "Hartstikke leuk om met de senioren te spelen. Plezier maken, beetje ouwehoeren. Na mijn pensionering werd ik wat stijf. Ik deed mee aan de fittest van Vlaardingen in Beweging, las een folder, ben komen kijken en meteen gebleven. Dat is toch veel beter dan in je eentje op een stoel achter de planten. Die stijfheid is nu weg, mijn gewrichten zijn ook weer soepel. Ik voel me weer goed. En als ik na fithockey thuiskom, ben ik een stuk energieker."

Ook de 78-jarige Elisabeth prijst het sociale aspect; ”ik speel sinds een aantal maanden mee. Het bij elkaar zijn, is het leukste ervan. Zelfs als ik even niet mee kan spelen ga ik toch naar de training voor de gezelligheid. En ze hebben toch altijd een spelbegeleider met een fluitje nodig!"

Blessures voorkomen

  • Lichamelijk contact is niet toegestaan bij fithockey
  • De beruchte strafcorner uit het gewone hockey kent het spel niet
  • De stick, een zeer uitvergrote wattip, is licht van gewicht en zacht van structuur
  • Een speler die stilstaat en de bal heeft, mag niet worden aangevallen.
Al deze regels van fithockey zijn bedoeld om zo veel mogelijk blessures te voorkomen. Ook beschikken bijna alle verenigingen over kunstgras. Die ondergrond kan goed schokken opvangen, waardoor de gewrichten van enkels, knieën, en heupen minder belast worden dan op een andere ondergrond.

Informatie

  • Kijk hier voor een beschrijving van de activiteit in het overzicht beweegaanbod.
  • Fithockey is zeker niet duur. Sportbroek, een T-shirt en sportschoenen; dat is zo’n beetje de basisuitrusting, die voor weinig te koop is. De club zorgt voor sticks en ballen. Wie lid van een vereniging wordt, betaalt contributie. Voor senioren gelden vaak aparte tarieven.
  • Eerst eens rustig een filmpje bekijken? Zie de website van VMHC Pollux; www.vmhc-pollux.nl
  • Ook handig, de website van de KNHB; www.knhb.nl 
Enthousiast geworden? Kom gewoon eens vrijblijvend een uurtje meetrainen of kijken.
Wekelijks op woensdagmorgen van 9.30 uur tot 10.45 uur. Aanmelden mag middels een mail naar; reneehelderop@gmail.com maar hoeft niet persé.

Foto

Gert en Elisabeth: Hockey het hele lijf fit!