Gezond blijven door samen buiten bewegen

De stuurgroepleden van het netwerk Gezond oud worden in Vlaardingen zijn het er over eens. Vlaardingen moet een beweegvriendelijke gemeente worden waarbij bewegen laagdrempelig, toegankelijk en betaalbaar is voor iedere inwoner van Vlaardingen. Om dit te realiseren roept de stuurgroep op om preventie voor gezondheid een prominente plek te geven in de komende raadsperiode. Daarnaast voert het netwerk ook gelijk actie uit en worden er beweegactiviteiten in de buitenruimte georganiseerd.  

Het netwerk Gezond oud worden in Vlaardingen is bijna een jaar geleden gestart om de verschillen in gezondheid tussen inwoners te verkleinen. Dit doen ze door het stimuleren van bewegen onder 55+’ers. Hard nodig, want ook uit de gister verschenen CBS-prognose blijkt dat we met z’n allen steeds ouder worden, daarbij steeds minder fysieke ongemakken ervaren, maar dat dit niet gelijk verdeeld is over de bevolking. Hoogopgeleide 60-jarigen blijven gemiddeld 6 jaar langer vrij van fysieke beperkingen dan hun laagopgeleide leeftijdsgenoten. Bovendien leven ze gemiddeld 3 jaar langer. Door ook de komende raadsperiode flink in te zetten op preventie voor gezondheid, kunnen we samen deze verschillen verkleinen.

Een omgeving die uitdaagt tot bewegen
Ouderen die in een groene en goed onderhouden buurt wonen, met voorzieningen om de hoek, bewegen meer dan leeftijdgenoten die in een mindere buurt wonen. Ook brede en goed begaanbare stoepen, verlichting, goede oversteekplaatsen, een beweegtuin en beweegroutes stimuleren beweging. Welke plekken in Vlaardingen kunnen beweegvriendelijker gemaakt worden en hoe kunnen we mensen uitdagen de fiets te pakken in plaats van de auto? Vanuit het netwerk Gezond oud worden, gaat een werkgroep hiermee aan de slag. Dit sluit naadloos aan bij de ambitie van bijna alle politieke partijen om met verschillende maatregelen ervoor te zorgen dat het fietsen in Vlaardingen veiliger en aantrekkelijker wordt.

Notitie aan de nieuwe raad en het college
Om langdurig te werken aan een beweegvriendelijke gemeente hebben de stuurgroepleden een notitie aan de nieuwe raadsleden en het college geschreven. Hierin vragen zij o.a. om preventie voor gezondheid op te nemen in (nieuwe) gemeentelijke beleidsplannen van verschillende domeinen. Denk bijvoorbeeld aan het vergoeden van driewielfietsen in plaats van scootmobielen bij de inzet van wmo-voorzieningen of het creëren van goed begaanbare fiets- en wandelpaden bij het herinrichten -, en nieuwbouwplannen van wijken. Zo krijgt de gedane inzet van het netwerk ook na haar looptijd (t/m 2019) effect en worden behaalde successen geborgd.

Samen buiten bewegen, doe mee!
Vlaardingen kent al mooie plekken om buiten te bewegen. Het netwerk van Gezond oud worden laat mensen graag hiermee kennismaken. Daarom organiseren zij vanaf mei, 12 weken lang beweegactiviteiten op de volgende drie plekken:

  • Park ‘t Nieuwelant
  • Beweegtuin Marnix
  • Holy, op het grasveldje/ bij de speeltuin aan de Willem Lodewijklaan

De activiteiten zijn voor 55+’ers uit Vlaardingen. Iedereen kan meedoen, ook als bewegen minder soepel verloopt. De activiteiten zijn onder professionele begeleiding. 

Doet u mee? Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.