Jan

Hij begon al met tennissen toen hij 12 was, dus een snelle rekensom leert dat deze sportieve Vlaardinger al bijna 60 jaar de ballen over het net slaat. Zijn energie verraadt zijn leeftijd in ieder geval niet, want ondanks zijn Parkinson blaakt hij ervan. Nog 3 tot 4 keer per week staat hij buiten op de baan, zowel zomer als winter.

Zijn vader tenniste en zo is Jan ook begonnen. Hij zat als kind altijd al langs de baan en later stond hij er dus zelf op. Alleen en samen met zijn vader. Met houten racket, want zo begon het! En nu? Nu met de leden van TV Holy. En met high-tec racket natuurlijk, voor de tijd van nu “Het is heerlijk om te tennissen; lekker buiten in beweging, heel ongedwongen. En na afloop drinken we nog wat, iedereen doet altijd mee.”

Jan ademt sport, “het is zó goed voor lichaam en geest!” Zijn neuroloog ziet in hem een voorbeeld voor andere Parkinson patiënten. “Ik raak veel sneller vermoeid, dus als ik wat gedaan heb moet ik echt een half uur bijkomen, even liggen ook. Maar daarna is de accu weer opgeladen. Juist op wilskracht kom je een heel end.” Parkinson heeft ook effect op de souplesse van je spieren, die worden veel sneller stijf. Maar Jan heeft jarenlang aan zelfverdediging gedaan – zowel zelf actief, als in het lesgeven aan kinderen – en daar heeft hij nu nog steeds profijt van. “Natuurlijk worden mijn spieren stijf van de Parkinson, maar ik ben minder stijf dan mensen die niet aan sport doen! 

Dat Jan een tevreden mens is straalt van hem af. “Ik kan me geen leven zonder sport voorstellen. Achter de geraniums zitten? Welnee! We hebben bij TV Holy mensen van 85 jaar nog op de club. Ze lopen misschien niet meer als Federer maar technisch zijn ze top hoor! En ik zie mezelf over 10 jaar ook nog steeds in korte broek over de tennisbaan rennen; ik ben heel tevreden met mijn leven zo.”

Heeft Jan dan echt niks te wensen? “Nou, ik zou mijn eigen kinderen wel wat meer willen zien sporten. Ze zijn gesetteld en maken er te weinig tijd voor. Maar je moet het belangrijk maken. Actief zijn kost tijd en energie, maar je krijgt er onbeschrijflijk veel energie voor terug!” Dat is dan ook Jans advies voor eigenlijk iedereen: “Kom van de bank af, trek je trainingspak aan en ga iets doen wat je leuk vindt.”

Bekijk hieronder ook het VLD Beweeg Mee filmpje met Jan:

Foto

Jan