Netwerk Gezond oud worden in Vlaardingen breidt uit

De Vlaardingse 55+er voldoende aan het bewegen krijgen! Dat is het doel van het netwerk ‘Gezond oud worden in Vlaardingen’. Na de start vorig jaar hebben de partners niet stil gezeten. Het senioren fitheidsonderzoek én de beweegactiviteiten in de openbare ruimte zijn goed bezocht. Vandaag kwam het netwerk opnieuw bij elkaar en tekenden 11 nieuwe netwerkpartners en 2 nieuwe wethouders het convenant. Ook werd de website gezondoudwordeninvlaardingen.nl gelanceerd, dé plek waar alle informatie van het netwerk en bewegen voor 55+ samenkomt.

Meer samenwerking: ‘Met persoonlijke aandacht over de drempel’
Sinds het netwerk actief is werken de netwerkpartners in Vlaardingen nog meer samen. Zo werken Argos Zorggroep, Frankelandgroep, Zonnehuisgroep, Sportcentrum Vlaardingen en Vlaardingen in Beweging samen voor het senioren fitheidsonderzoek. 100 deelnemers kregen van de 3 zorgpartijen en Vlaardingen in Beweging de uitnodiging om mee te doen aan het fitheidsonderzoek. De persoonlijke benadering, ook van de trainers van het Sportcentrum, hielp mensen de drempel over om in beweging te komen.

Buiten bewegen: ‘Iedereen kan meedoen’
Ook in de buitenlucht komen 55+’ers in beweging. Drie netwerkpartners organiseren sinds mei op verschillende locaties in Vlaardingen beweegactiviteiten in de openbare ruimte. Hiermee laten we inwoners ervaren welke beweegvriendelijke plekken Vlaardingen rijk is en hoe je deze kunt gebruiken. Steven Schildmeijer, beweegcoach van Argos Zorggroep, begeleidt de activiteit in de beweegtuin bij Marnix: “We doen eerst oefeningen in de beweegtuin. Daarna maken we een wandeling door de wijk. Dan is er ook tijd voor een praatje met elkaar, want het sociale aspect van bewegen is net zo belangrijk als het lichamelijke aspect.” Sigrid van der Kind, deelnemer bij de activiteit in park ‘t Nieuwelant, is enthousiast: “Ik ben heel erg blij met dit initiatief! We hebben zoveel plezier met elkaar dat ik iedere weer zin heb om te gaan! En ook kan ik nu zeker al vooruitgang merken!”

Website met beweegaanbod 55+ live
Met de groeiende aandacht voor bewegen onder 55+ en de activiteiten die daarvoor worden georganiseerd, bleek er behoefte te zijn aan één plek waar dit allemaal terug te vinden is. De website gezondoudwordeninvlaardingen.nl is dé plek waar alle informatie van het netwerk en bewegen voor 55+ samenkomt. Hier vindt u verhalen van Vlaardingse 55+’ers die bewegen en u vindt het beweegaanbod in Vlaardingen. Zowel georganiseerde beweeglessen als ongeorganiseerde beweegactiviteiten. Zo kunt u op zoek naar een beweegvorm die bij u past. Mist u nog beweegaanbod in uw gemeente? Laat het ons weten! We spelen graag in op de behoefte van de inwoners.

Convenant
Tijdens de netwerkbijeenkomst waren de nieuwe wethouders Jacky Silos (zorg en ondersteuning) en Bart Bikkers (sport) ook aanwezig. Ze tekenden het convenant en laten daarmee zien dat dit nieuwe college zich ook zal inzetten voor de gezonde Vlaardingse 55 plussers. Naast de wethouders, tekenden 11 nieuwe netwerkpartners het convenant. Daarmee komt het netwerk op 28 partijen die zich allemaal inzetten voor voldoende beweging onder 55+’ers. “Het is mooi om te merken dat zoveel mensen van diverse partijen hier een bijdrage aan willen leveren.”, aldus Gôkky Zeinstra, projectleider van Gezond oud worden in Vlaardingen. “We versterken elkaar. De zorg- of welzijnsprofessional kan mensen toeleiden naar een passende beweegactiviteit als de professional maar wel weet wat er allemaal in het aanbod zit. En als de wijkonderneming signaleert dat er behoefte is aan een nieuw soort beweegactiviteit, dan kan één van de beweegaanbieders uit het netwerk dit opstarten.”

Info en reactie: gokky@stichtingvib.nl of 010-3132778 (kantoor ViB).